Czap Ferenc: Hallgató



  Egy kicsit sem csodálkoztam azon, amikor a kormány bevezette a mindenkit érintő lehallgatásokat. Már korábban is megtették ezt, csak nem hivatalosan. Ma már minden annyira a számítástechnikától függ, hogy néha elgondolkozom rajta, mennyire ki vagyunk szolgáltatva ennek az irtózatosan gyorsan fejlődő tudománynak. Lényegében egy hosszabb ideig tartó áramszünettel el lehetne intézni az emberiséget. Az internet megbénulásáról nem is beszélve. Az maga lenne a katasztrófa.
  Tehát világossá vált mindenki számára, talán a nyomornegyedeket kivéve, hogy most már minden elektronikai eszközben, lehallgató készülék lesz. De csak is azért, hogy könnyebb legyen kiszűrni a kormányellenes gondolatok tulajdonosait. Nem tudom furcsának, vagy természetesnek véltem azt a tényt, hogy semmivel sem vettek az emberek kevesebb telefont, tévét, tabletet, vagy bármilyen más eszközt. Ez az eredmény még egy dolgot tett világossá számomra: az embereknek nem nagyon vannak már kormányellenes gondolatuk; vagyis nincs mitől félniük.

Kép forrása
  Nekem viszont vannak, hiszen én vagyok a Hallgató. Minden okom megvan a félelemre, ezért semmilyen technikai eszközöm nincs, még ezeket a sorokat is papírra vetem, ceruzával. Szeretem a ceruzákat. Annyira, hogy gyűjtöm is őket. Több ezer darab van belőlük. Nem hiszem, hogy sokat érnének.
 A lakásom is tiszta. De csak azért, mert nem beszélek. Biztos vagyok benne, hogy valamilyen speciális módon engem is lehallgatnak, de hiába.
  Minden megbízatásom papíron érkezik. Nem tudom, ki küldi, és azt sem, hogy miért. De nem is érdekel. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem az államnak. Általában pénzzel fizetnek, de ha tudnak a listámon szereplő könyvekkel is, akkor általában azt szoktam választani.
 Én vagyok a Hallgató, és az a dolgom, hogy leírjam azt, amit hallok. Csak a ceruza, vagy a toll hangját hallom, amint a papíron csúszik. Semmi mást.
  Megkapom a felvételt, ami tartalmazza az írást. Ezek a hangok másoknak semmit nem jelentenek. Nekem viszont igen.
  Az egész országra kiterjedő lehallgatások után, senki sem mert telefonon beszélni, e-mailt küldeni, chatelni, sőt, már az internetes fórumokat sem használták. Az egyetlen módja volt az információ áramlásának a papír, és a ceruza. Ezt szinte lehetetlen volt lehallgatni, bármilyen furcsán is hagnzik. Ettől függetlenül a lehallgató készülékek ugyanúgy működtek tovább, viszont csak azokat az értelmetlennek tűnő hangokat rögzítették, amiken a ceruza hegye rótta a papírt. Még elképzelni is nehéz, hogy ezek a hangok valakinek is jelentsenek valami értelmeset, valami megmagyarázhatót. Itt jöttem én a képbe: nekem ezek a hangok betűket, szavakat, aztán mondatokat jelentettek. És ezért mindenki engem akart: A Hallgatót.
  A kormánynak elvből nem dolgoztam, soha nem tudnék egy diktátor szolgája lenni. A különböző kormányellenes csoportokkal sem szimpatizáltam, habár sokszor megfordult a fejemben, de arra a következtetésre jutottam, hogy az ellenzék is ugyanolyan, mint a diktátor, csak éppen egy pár székkel arrébb foglal helyet. Tehát úgy döntöttem, hogy minden felkérést megpróbálok felmérni, hogy kinek, és miért. De ez sem működött sokáig, mert alapvetően sikerült megmaradnom érző embernek, akinek rendkívül kifinomult volt a hallása. Ezért úgy döntöttem, hogy mindenkinek dolgozom, csak a kormánynak nem. Ez azzal a következménnyel járt, hogy minden egyes felkérést aprólékosan meg kellett vizsgálnom, az elveim talpon maradása miatt. Ez eleinte komoly megpróbáltatásokat okozott, de hamar rájöttem a dolgokra: a kormány hamarabb megölne, mint hogy bizalmat szavazzon nekem. Ilyenek a diktatúrák. Tehát ahogy jöttek a felkérések, beigazolódott a feltevésem, miszerint a kormányt nem érdekem, vagy még nincs tudomása rólam.
  A felvételeket mindig az erdőbe kértem, mindig más és más fák tövéhez. Rettentően féltem attól, hogy beleesek a hatalom csapdájába. Ezért mindig figyelnem kellet. Mindent gyanúsnak találtam, de úgy tűnik hiába. Egyik megrendelésemben sem találtam összefüggést a kormány dolgaival. Legtöbbször tiltott szerelmi kapcsolatokat, számomra teljesen értelmetlen, érdektelen, és közömbös dolgokat, szavakat, mondatokat hallottam, vagyis olvastam ki a felvételekről. Mint már említettem, nem foglalkoztam azzal, hogy mit hallok. Abban viszont biztos vagyok, hogy a kormány mindent megtett volna értem. Pontosabban azért, amit tudok.
  A hatalom mindenkire kiterjedő lehallgatásai csak azon keveseknek esett zokon, akik tiltott dolgokat követtek el: kritikusan gondolkoztak, tiltott szerelembe estek... A lehallgatások ellen szinte csak egyféleképpen lehetett védekezni: minden technikai eszköz nélkülözése, a beszéd mellőzése, és mindent papírra vetni. Így a kormány semmit sem hallhatott, csak a ceruzák siklását a papíron. De ez kevés volt.
  Lényegében mindenki lehallgatott mindenkit, és mindenki csendben maradt. Aki pedig nem volt elég óvatos, azt elvitték.
Több éve csináltam már a hallgatást, és semmi olyasmi nem történt, ami igazán felkeltette volna az érdeklődésemet addig a pillanatig, amíg személyesen meg nem keresett egy nő. Fogalmam sem volt róla, honnan tudja, mivel foglalkozom. Úgy tűnik nem voltam elég óvatos. Megrémített, amikor nyíltan, és őszintén a szemembe mondta, hogy ki vagyok, mivel foglalkozom és még a nevemet is tudta. Persze mindent letagadhattam volna, de nem tettem, mert éreztem, hogy ez a nő őszinte, és óriási bajban van. Kétségbe volt esve, a lányáról volt szó. Nem tudtam eldönteni, hogy igazat beszél-e, de a megérzésem azt súgta, hogy igen. Arra kért, hogy találjam meg a lányát. Elmondta, hogy szerinte a kormány emberei rabolták el. Állítása szerint a birtokában volt egy felvétel, de senki nem beszél rajta. Csak sistergés, és csiszolás hallatszik rajta. Amikor megkérdeztem, hogy honnan szerezte a felvételt, azt mondta, hogy a kormánytól. Erre megdöbbentem, és megint nem tudtam, hogy mit gondoljak. Mint már említettem, nagyon óvatosnak kell lennem. Igazából nem érdekelt, hogy a kormány felvétele-e, vagy sem, a baj az volt, hogy a nő látott engem. Ha most azt mondom neki, hogy megcsinálom, akkor elárulom magam.
  Tehát közöltem vele, hogy nem én vagyok az az ember, akit keres, de tudom, hogy ki ő, és segítek eljuttatni hozzá a felvételt. A nő nem hitt nekem, de úgy tűnik vakon bízott bennem, és abban, hogy én vagyok az, akire szüksége van.
  - Mivel fogok tartozni? – kérdezte rémülten.
  - Először tudjuk meg mi van rajta. – vágtam rá azonnal, és mintha elárultam volna magam. A nőt ez egy kicsit sem zavarta.
  - Mikor? – kérdezte, és láttam, hogy nagyon sürgős neki a dolog.
  - Hamarosan jelentkezem. – ígértem.

  Azonnal haza mentem, és háromszor is leellenőriztem, hogy nem követtek-e. Ennyire még soha nem akartam biztos lenni a dolgomban. Felmentem a fa tetejére, majd órákig ültem, és figyeltem. Semmilyen rendellenes, vagy különleges zajt nem hallottam, ezért úgy döntöttem, munkához látok.
  A fejhallgatót felvettem, aztán elindítottam a felvételt. Úgy, ahogy szoktam: először normál sebességgel, majd fokozatosan lassítva. Különös érzés fogott el, pedig semmi különöset nem tapasztaltam a felvételen. Ha ez tényleg a kormányé, akkor nem sok titkosítást használnak. Legalábbis elsőre úgy tűnt. Ehhez a munkához hatalmas összpontosításra, és nyugalomra van szükség, ami most valahogy nagyon messze állt tőlem. Egyfolytában a nő járt a fejemben: ki lehet, és mit akarhat valójában? Aztán hirtelen minden eltűnt, ami eddig zavart.

  Egy hosszú vonal, valószínűleg lefelé, és még egy, de az hosszabb, de nem egyenes. Íves. D. Két hosszú, és egy rövid. Klasszikus A, de lehet, hogy H. Majd meglátjuk. Kettő hosszú. Biztosan a V, ha nem a T. Soha nem lehet tudni. Egy hosszú. Csakis az I lehet. Három hosszú, és mintha egy kicsit gyorsabb lenne, mint a többi. N. Még egy I. Aztán még egy A. Ez így Davinia. Egy régi név. A nő lányának a neve. Ezután az egész felvétel, mintha szándékosan össze lenne koszolva. Valamit el akarnak rejteni. De előlem nem lehet. Még tovább lassítottam a felvételt, annyira, hogy már kezdett számomra is kibogozhatatlan lenni. De lassan minden kivehetővé vált. Három vonás. Hosszú, rövid hosszú. H, vagy A. Marad mind a kettő. Még egyszer. Újra maradnak: H, A. Hosszú, rövid. T, vagy L. Klasszikus O. Eltéveszthetetlen. Aztán újra hosszú, rövid: T, L. A szalagnak hirtelen vége szakad, tovább hallgatom a néma csendet. Érzem, hogy van még valami. Vagy talán ez az, ami tartogat nekem valamit: ez a véget nem érő üresség. Lassítsam le a csendet? Azt is meg tudom tenni. De legyen meg a második szó. Nem nehéz: HALOTT. Davinia halott. Egy kicsit megrémültem, mert ez bizonyára azt jelenti, hogy a nő hiába szólt nekem. Úgy döntöttem tovább hallgatom a némaságnak tűnő felvételt. Idegfeszítő volt. Néhány percig semmit sem hallottam, aztán nagyon halk, és apró vonások hallatszottak. A jelenlegi sebességtől jobban már nem tudtam lelassítani a lejátszást. Becsuktam a szemem, és feszülten figyeltem. Két vonás, ismétlődve. Ez ugyanaz. Az első hosszúnak tűnik, a második rövidnek. A T lehet. Ez megy egy percig. Aztán négy vonás. Egy hosszú, három rövid. Félreismerhetetlenül E. TE. Még egy perc. Akkor még nem értettem. Aztán egy perc csend. Egy hosszú, és egy hosszabb. Gyorsan, egymás után. I. S. TE IS. Ekkor minden világossá vált számomra. Én is halott vagyok. Megfogtak. Hirtelen felkaptam a fejem, majd zajokat hallottam lentről. Figyelni kezdtem, és ez a tulajdonságom lett a végzetem: tudtam, hogy körbevették a fámat. Sokan voltak, nagyon sokan. Hallottam, amint felfelé jönnek. Esélyem sem volt. Kis faházam minden oldaláról alakok ugrottak be, törve, zúzva. Letepertek a földre, fejemet, egy hirtelen belépő ember felé fordították. A nő volt az. Egy papír volt nála. A fejemet a földhöz nyomták, a papírt a fülem mellé tette valaki. Majd írni kezdett, én pedig rettegve hallgattam.



 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews